Analysis of the knowledge of nursing professionals in relation to hygienization of hands

Authors

  • Letícia Morgana Bertholdo de Souza Hospital Unimed Noroeste do Rio Grande do Sul
  • Mariana Fröhlich Alievi Hospital de Caridade Ijuí, Rio Grande do Sul
  • Caroline Zottele Piasentin Hospital Universitário de Santa Maria, Rio Grande do Sul
  • Vanessa Adelina Casali Bandeira Universidade Regional do Noroeste do Estado do Rio Grande do Sul, Ijuí, RS
  • Marli Maria Loro Universidade Regional do Noroeste do Estado do Rio Grande do Sul, Ijuí, RS
  • Eniva Miladi Fernandes Stumm Universidade Regional do Noroeste do Estado do Rio Grande do Sul, Ijuí, RS
  • Adriane Cristina Bernat Kolankiewicz Universidade Regional do Noroeste do Estado do Rio Grande do Sul, Ijuí, RS

DOI:

https://doi.org/10.17058/reci.v8i2.11199

Abstract

Background and Objectives: Given the importance of the knowledge and practice of hand hygiene in the perspective of nursing, we aimed to analyze the knowledge of nursing professionals in the hospital environment about hand hygiene. Methods: This is a cross-sectional study which was developed with 159 nursing professionals. Data were collected through the application of questionnaire "Knowledge Test on Hand Hygiene for health professionals" and then analyzed was descriptive and analytical. Results: The professionals recognized the cross-transmission route of microorganism (96,9%). There was a statistically significant difference between the units regarding the minimum time for alcohol preparation in the actions before the patient's contact (p=0.018), after arriving at the unit after lunch (p=0.014), before applying injection (p=0.077), before emptying the urine (p=0.020) and withdrawing from the patient (p=0.002). Regarding the actions of both units to avoid contamination, presented statistical difference before performing aseptic procedure (p=0.013). Conclusion: the study showed the nursing staff had that the workers had knowledge about the subject, however, it is necessary to produce technologies that allow health professional to rethink their practices since joining the institution.

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Author Biographies

Letícia Morgana Bertholdo de Souza, Hospital Unimed Noroeste do Rio Grande do Sul

Enfermeira assistencial no Hospital Unimed Noroeste.

Mariana Fröhlich Alievi, Hospital de Caridade Ijuí, Rio Grande do Sul

Enfermeira assistencial. Mestranda do Programa de Pós-Graduação Strictu Sensu Atenção Integral a Saúde da Universidade Regional do Noroeste do Estado do Rio Grande do Sul, Ijuí, RS, Brasil.

Caroline Zottele Piasentin, Hospital Universitário de Santa Maria, Rio Grande do Sul

Enfermeira Assistencial do Hospital Universitário. Mestre em Enfermagem pela Universidade Federal de Santa Maria.

Vanessa Adelina Casali Bandeira, Universidade Regional do Noroeste do Estado do Rio Grande do Sul, Ijuí, RS

Farmacêutica. Mestre em Atenção Integral à Saúde pelo PPGAIS / UNIJUÍ.

Marli Maria Loro, Universidade Regional do Noroeste do Estado do Rio Grande do Sul, Ijuí, RS

Enfermeira. Doutora em Ciências. Docente do Curso de Enfermagem da Universidade Regional do Noroeste do Estado do Rio Grande do Sul, Ijuí, RS, Brasil.

Eniva Miladi Fernandes Stumm, Universidade Regional do Noroeste do Estado do Rio Grande do Sul, Ijuí, RS

Enfermeira. Doutora em Ciências. Docente Programa de Pós-Graduação Strictu Sensu Atenção Integral a Saúde da Universidade Regional do Noroeste do Estado do Rio Grande do Sul, Ijuí, RS, Brasil.

Adriane Cristina Bernat Kolankiewicz, Universidade Regional do Noroeste do Estado do Rio Grande do Sul, Ijuí, RS

Enfermeira. Doutora em Ciências. Docente Programa de Pós-Graduação Strictu Sensu Atenção Integral a Saúde da Universidade Regional do Noroeste do Estado do Rio Grande do Sul, Ijuí, RS, Brasil.

Published

2018-04-02

How to Cite

Souza, L. M. B. de, Alievi, M. F., Piasentin, C. Z., Bandeira, V. A. C., Loro, M. M., Stumm, E. M. F., & Kolankiewicz, A. C. B. (2018). Analysis of the knowledge of nursing professionals in relation to hygienization of hands. Revista De Epidemiologia E Controle De Infecção, 8(2), 142-149. https://doi.org/10.17058/reci.v8i2.11199

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