The relation of intake fibers and glycemic load over glycemic, anthropometric and dietetic markers in pre-diabetic patients

Authors

  • Patrícia Molz Universidade de Santa Cruz do Sul
  • Camila Schreiner Pereira Docente do Departamento de Educação Física e Saúde da UNISC
  • Tânia Leonir Gassen Curso de Nutrição da UNISC
  • Daniel Prá Docente do Departamento de Biologia e Farmácia e do Programa de Pós-Graduação em Promoção da Saúde da UNISC.
  • Silvia Isabel Rech Franke . Docente do Departamento de Educação Física e Saúde e do Programa de Pós-Graduação em Promoção da Saúde da UNISC. silviafr@unisc.br

DOI:

https://doi.org/10.17058/reci.v5i3.5585

Abstract

Background and objectives: Pre-diabetes is the first stage of risk of developing diabetes. Evidences suggest that the glycemic control is directly associated to the fibers intake. This study correlated the influence of fibers intake and glycemic load with glycemic, anthropometric and dietetic markers in pre-diabetic patients. Methods: Fibers intake, glycemic load and macronutrients were evaluated as well as fasting glucose, glycated hemoglobin (A1C) and anthropometry. Results: Positive correlation between fibers intake and glycemic load was observed (r = 0.298; p = 0.029). However, there was no association between glucose and anthropometric markers with fiber intake and the CG (p> 0.05). It has been found that fibers intake was lower than recommended. Fibers intake and glycemic load correlated themselves with carbohydrates (r = 0.338; p = 0.009 and r = 0.412; p ≤ 0,001, respectively) and calories per day (r = 0.326; p = 0.018 and r = 0.393; p = 0.002, respectively). Conclusion: Dietary fiber intake was associated with glycemic load and was influenced by increased intake of dietary carbohydrates and calories. Moreover, the consumption of fibers proved opposite to glucose and anthropometric markers, even if insufficiently ingested. KEY-WORDS: Prediabetic State. Dietary Fiber. Anthropometry.

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Author Biographies

Patrícia Molz, Universidade de Santa Cruz do Sul

Nutricionista pela universidade de Santa Cruz do Sul (UNISC) e mestranda pelo rograma de Pós-Graduação em Promoção da Saúde

Camila Schreiner Pereira, Docente do Departamento de Educação Física e Saúde da UNISC

Nutricionista. Mestre em Promoção da Saúde da UNISC.

Tânia Leonir Gassen, Curso de Nutrição da UNISC

Nutricionista. Pós graduanda do Programa de Pós-Graduação Lato Sensu em Nutrição Clínica com Ênfase nas Doenças Crônicas e Obesidade da Universidade de Santa Cruz do Sul - UNISC.

Daniel Prá, Docente do Departamento de Biologia e Farmácia e do Programa de Pós-Graduação em Promoção da Saúde da UNISC.

Biólogo. Doutor em Genética e Biologia Molecular pela Universidade Federal do Rio Grande do Sul - UFRGS.

Silvia Isabel Rech Franke, . Docente do Departamento de Educação Física e Saúde e do Programa de Pós-Graduação em Promoção da Saúde da UNISC. silviafr@unisc.br

Nutricionista. Doutora em Biologia Celular e Molecular pela UFRGS

Published

2015-07-04

How to Cite

Molz, P., Pereira, C. S., Gassen, T. L., Prá, D., & Franke, S. I. R. (2015). The relation of intake fibers and glycemic load over glycemic, anthropometric and dietetic markers in pre-diabetic patients. Revista De Epidemiologia E Controle De Infecção, 5(3), 131-135. https://doi.org/10.17058/reci.v5i3.5585

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