Mathematical Model for Optimization of Menus and Diets

Authors

DOI:

https://doi.org/10.17058/agora.v24i2.17571

Keywords:

Minimization, Costs, Quantitative methods applied

Abstract

This research aimed to investigate and propose a mathematical optimization model aimed at identifying menus formed by daily meals capable of meeting the nutritional parameters established by nutrition professionals, identifying healthy compositions between main dishes and side dishes, gastronomically harmonized and diversified, and yet, at the lowest possible cost (minimum cost). Based on a binary linear programming problem, in which the value 1 (one) was assumed for the combinations of dish recipes (main and side dishes) to be used in the composition of nutritionally parameterized diet meals; and value 0 (zero) otherwise, the computational application of the proposed model, based on real data, resulted in the composition of a diet formed by combinations of recipes of healthy dishes, according to the established nutritional and gastronomic parameters, and still, that allowed diversify the respective menu and determine the lowest possible total cost for that diet.

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Author Biographies

Carlos Roberto Souza Carmo, Universidade Federal de Uberlândia (UFU)

Doutor em Agronomia com ênfase em Energia na Agricultura pela Universidade Estadual Paulista "Júlio de Mesquita Filho" (UNESP) (2020). Mestre em Ciências Contábeis pela Pontifícia Universidade Católica de São Paulo (PUC-SP) (2008). MBA em Controladoria e Finanças pela FUNDACE/USP-Ribeirão Preto-SP (2001). Bacharel em Ciências Contábeis (1999). Professor adjunto da Faculdade de Ciências Contábeis da Universidade Federal de Uberlândia (FACIC-UFU). Tem experiência nas áreas de Ciências Contábeis, Métodos Quantitativos Aplicados e Educação.

Guilherme Diniz de Melo, Carcará Marmitaria – Uberlândia – MG

Bacharel em Nutrição pelo Centro Universitário Triângulo (UNITRI). Gerente de Produção da Empresa Carcará Marmitaria – Uberlândia – MG

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Published

2022-09-27

How to Cite

Souza Carmo, C. R., & Melo, G. D. de . (2022). Mathematical Model for Optimization of Menus and Diets. Ágora, 24(2), 138-158. https://doi.org/10.17058/agora.v24i2.17571

Issue

Section

Artigos