Gender and sustainable development: protagonist women in food production

Authors

DOI:

https://doi.org/10.17058/agora.v25i2.18723

Keywords:

Urban Garden, Gender, Woman, ustainable development, Sexual Division of Labor

Abstract

Urban agriculture initiatives, such as community gardens, excel in mobilizing the community to transform spaces that are often degraded and idle into healthy spaces that provide the most diverse vegetables. The gardens offer a space for coexistence and reconnection with nature, while giving participants autonomy to meet their own needs and improve their quality of life. The incorporation of actions for the production and planting of urban community gardens and healthy cuisine contributes to the promotion of the National Policy on Agroecology and Organic Production, instituted by Decree No. 7.794, august 20, 2012, and the national police of Food and Nutrition, instituted by Decree No. 7,272, of August 25, 2010, which promotes sovereignty and food and nutritional security, the right to adequate and healthy food, structuring and strengthening of sustainable systems and the sustainable use of natural resources. These acts can also serve as an example for the implementation of the National Urban Agriculture Policy. In this direction, the objective of the research is to analyze the historical, economic and sociocultural processes that engender the gender dimension that permeates the issue of sustainable development and the emancipation of women in vulnerable situations. To develop this issue, it is necessary to incorporate women in the context of sustainable development debates. There is a demand from women to achieve legal, political and social equality, through their inclusion in the outline of public policies, which reflects in an improvement in their position in the face of inequality in the relationship between genders, thus allowing their empowerment, reducing vulnerability in that is inserted.

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Author Biographies

Maria Cecília Pilla, PUC PR

Possui graduação em Direito - UNICURITIBA (1990), graduação em História pela Universidade Federal do Paraná (1993), mestrado em História pela Universidade Federal do Paraná (1999) e doutorado em História pela Universidade Federal do Paraná (2004). Atualmente é professor Adjunto III da Pontifícia Universidade Católica do Paraná, onde também é Coordenadora do Programa de Pós-Graduação - Mestrado em Direitos Humanos e Políticas Públicas e professora das disciplinas de História dos Direitos Humanos e Seminários de Pesquisa. Foi coordenadora do curso de Licenciatura em História na PUCPR entre os anos de 2008-2015 e da Especialização em História Social da Arte (2009-2016). É membro do projeto DIAITA - Patrimônio Alimentar da Lusofonia - na área de história e cultura da alimentação da Universidade de Coimbra desde 2014. É professora convidada da Universidade Católica de Moçambique para o Doutorado em Humanidades. É professora colaboradora no Programa de Mestrado e Doutorado em Direitos Humanos da UFG.Tem experiência na área de História, com ênfase em História Moderna e Contemporânea, atuando principalmente nos seguintes temas: história da alimentação; alimentos, símbolos, civilização; processo civilizador e direitos humanos e gênero. Foi membro do Conselho Estadual de Patrimônio Histórico e Artístico do Paraná entre 2017-2019. Professora visitante na Faculdade de Letras da Universidade de Lisboa no mês de maio de 2019. É líder do Grupo de Pesquisas: História, Cultura e Política junto ao Cnpq desde 2009. Membro da Rede Internacional e Interdisciplinar sobre Desigualdades. Atualmente faz Pós-Doutorado no Programa de Mestrado e Doutorado em Direitos Humanos da UFG.

Cilene da Silva Gomes Ribeiro, PUCPR

Nutricionista, graduada pela Universidade Federal do Paraná, UFPR. Doutora em História pela UFPR. Mestre em Engenharia de Produção pela Universidade Federal de Santa Catarina UFSC, com ênfase em Controladoria. Especialista em Qualidade e Produtividade pela FAE/Paraná. Especialista em Administração Industrial pela UFPR/Paraná. Especialista em Qualidade de Alimentos pelo IPCE/Uniguaçú. Especialista em Metodologia de Ensino Superior pela FESP/Paraná. Especialista em Logística Empresarial pela PUCPR. Especialista em Gestão de Custos e Formação de Preços pela PUCPR. Especialista em Alimentação Coletiva pela ASBRAN. Especialista em História Contemporânea e Relações Internacionais pela PUCPR. Atualmente professora titular da Pontifícia Universidade Católica do Paraná. Membro do Comitê de Ética em Pesquisa com Seres Humanos da PUCPR. Membro do Grupo de Pesquisa em Ciências da Nutrição (GEPECIN) da PUCPR. Pesquisadora DIAITA-Patrimônio Alimentar da Lusofonia. Membro do Comitê Editorial da Editora Universitária Champagnat, da PUCPR. Membro do Conselho Municipal de Segurança Alimentar e Nutricional (COMSEA) de Curitiba. Membro da diretoria do Conselho Regional de Nutricionistas (CRN-8). Pós doutoranda no Programa de Direitos Humanos e Políticas Públicas da PUCPR.

Taciane Eloisa de Camargo, PUCPR

Graduanda do curso de Bacharelado em Ciências Sociais pela Pontifícia Universidade Católica do Paraná - PUCPR.

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Published

2023-12-01

How to Cite

Pilla, M. C. ., Ribeiro, C. da S. G. ., & Camargo, T. E. de. (2023). Gender and sustainable development: protagonist women in food production. Ágora, 25(2), 67-85. https://doi.org/10.17058/agora.v25i2.18723

Issue

Section

Tema Livre