Trajectory of the Brazilian Gastronomy Research Meeting – ENPEGASTRO

Authors

DOI:

https://doi.org/10.17058/agora.v26i2.20127

Keywords:

Gastronomy, Scientific Event, University Outreach, Higher Education, Scientific Dissemination

Abstract

This article discusses the creation and development of the Brazilian Gastronomy Research Meeting (ENPEGASTRO), a space dedicated to scientific dissemination and the strengthening of the academic-scientific field of Gastronomy. Established in 2020 in response to the challenges posed by the Covid-19 pandemic and the lack of specific spaces for research in the area, the event aims to bring together researchers, research groups, professors, and students, promoting the advancement of the field as a science. Over the past five years, ENPEGASTRO has fostered interdisciplinary dialogues and collaboration, connecting professionals and academics both within and outside Gastronomy. This text presents a historical overview of the editions held, the profile of participants, and the multiple connections established, highlighting the relevance of this space in consolidating Gastronomic Sciences within the Brazilian context, marked by its territorial particularities. Thus, ENPEGASTRO emerges as an effective platform for knowledge exchange, theoretical strengthening, and the formation of interinstitutional networks, contributing to overcoming the field's challenges and shaping it as a scientific domain.

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Author Biographies

Cláudia Mesquita Pinto Soares, Universidade Federal do Rio de Janeiro - UFRJ

Doutora em Educação em Ciências e Saúde pelo Programa de Pós-Graduação Educação em Ciências e Saúde - PPGECS – Universidade Federal do Rio de Janeiro – UFRJ. Docente do Curso de Bacharelado em Gastronomia da Universidade Federal do Rio de Janeiro - UFRJ. Email: claudia.gastronomia@nutricao.ufrj.br . ORCID:  https://orcid.org/0000-0003-0095-3891

Kennedy Ramires Mangerot Ribeiro, Universidade Federal do Rio de Janeiro – UFRJ

Mestre e Doutorando em Educação em Ciências e Saúde pelo Programa de Pós-Graduação Educação em Ciências e Saúde - PPGECS – Universidade Federal do Rio de Janeiro – UFRJ.  E-mail: kennedy111297@gmail.com . ORCID:  https://orcid.org/0009-0004-0261-6738

Rafael Cunha Ferro, Universidade Federal Rural do Rio de Janeiro – UFRRJ

Doutor em Hospitalidade pelo Programa de Pós-graduação em Hospitalidade da Universidade Anhembi Morumbi – PPGH – UAM. Docente da Universidade Federal Rural do Rio de Janeiro – UFRRJ – e do Programa de Pós-graduação em Hospitalidade da Universidade Anhembi Morumbi. E-mail: rafaelferro@ufrrj.br . ORCID:   https://orcid.org/0000-0002-9063-8395  

Paulo henrique Machado Souza, Universidade Federal do Ceará - UFC

Doutor em Ciências e Tecnologia de Alimentos pelo Programa de Pós-Graduação em Ciências e Tecnologia de Alimentos - Universidade Federal de Viçosa - UFV. Professor e Coordenador do Mestrado em Gastronomia da Universidade Federal do Ceará - UFC. E-mail: phmachado@ufc.br . ORCID:   https://orcid.org/0000-0001-7005-6227

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Published

2025-01-17

How to Cite

Soares, C. M. P., Ribeiro, K. R. M., Ferro, R. C., & Souza, P. henrique M. . (2025). Trajectory of the Brazilian Gastronomy Research Meeting – ENPEGASTRO. Ágora, 26(2), 05-24. https://doi.org/10.17058/agora.v26i2.20127

Issue

Section

Artigos