Elderly consumers’ knowledge of food labeling.

Authors

  • Claudiane Nascimento
  • Suziane Maria Marques Raupp Instituto de Cardiologia / Fundação Universitária de Cardiologia, Porto Alegre/RS.
  • Rita Timmers Townsend Instituto de Cardiologia / Fundação Universitária de Cardiologia, Porto Alegre/RS.
  • Guilherme A Balsan Instituto de Cardiologia / Fundação Universitária de Cardiologia, Porto Alegre/RS.
  • Vanessa Minossi Instituto de Cardiologia / Fundação Universitária de Cardiologia, Porto Alegre/RS.

DOI:

https://doi.org/10.17058/reci.v3i4.4064

Abstract

Backgound and Objectives: An understanding of nutrition labeling can be an effective way to help consumers make healthy food choices. However, reading the labels need to be better assessed so that it becomes more understandable, especially for the elderly. The aim of this study is to assess the knowledge of elderly consumers about processed food labels. Methods: Cross-sectional study of elderly patrons of a physical activity program at Ararigboia Park, in Porto Alegre/RS. The survey was performed through a structured questionnaire. Descriptive data analysis was performed. Results: A total of 96 elderly individuals were interviewed, of which 86% did not read the information on food labels, especially expiration date, (88%) (n = 84), and also considered the information difficult to read (82%) and did not have the habit of following the guidelines found on labels (64%). Conclusion: It is necessary to promote educational activities that enable the understanding of information that can contribute to the choice of an appropriate diet through food labeling.

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Author Biographies

Claudiane Nascimento

Nutricionista formada pelo Centro Metodista IPA

Suziane Maria Marques Raupp, Instituto de Cardiologia / Fundação Universitária de Cardiologia, Porto Alegre/RS.

Especialista e Mestre em Odontopediatria pela ULBRA. Doutoranda em Ciências da Saúde: Cardiologia no Instituto de Cardiologia/ Fundação Universitária de Cardiologia Porto Alegre/RS. Docente do Curso de Odontologia UNISC. Cirurgiâ-dentista formada pela Pontifícia Universidade Católica do Rio Grande do Sul. Programa de Pós Graduação em Ciências da Saúde: Cardiologia, Instituto de Cardiologia / Fundação Universitária de Cardiologia, Porto Alegre/RS.

Rita Timmers Townsend, Instituto de Cardiologia / Fundação Universitária de Cardiologia, Porto Alegre/RS.

Mestranda em Ciências da Saúde: Cardiologia no Instituto de Cardiologia/ Fundação Universitária de Cardiologia Porto Alegre/RS. Enfermeira formada pela Unisinos.Programa de Pós Graduação em Ciências da Saúde: Cardiologia, Instituto de Cardiologia / Fundação Universitária de Cardiologia, Porto Alegre/RS.

Guilherme A Balsan, Instituto de Cardiologia / Fundação Universitária de Cardiologia, Porto Alegre/RS.

Mestre em Engenharia de Alimentos pela URI – Campus de Erechim – RS Doutorando em Ciências da Saúde: Cardiologia no Instituto de Cardiologia/ Fundação Universitária de Cardiologia Porto Alegre/RS. Biomédico formPrograma de Pós Graduação em Ciências da Saúde: Cardiologia, Instituto de Cardiologia / Fundação Universitária de Cardiologia, Porto Alegre/RS.ado pela Universidade de Cruz Alta.

Vanessa Minossi, Instituto de Cardiologia / Fundação Universitária de Cardiologia, Porto Alegre/RS.

Nutricionista formada pelo Centro Metodista IPA. Mestranda em Ciências da Saúde: Cardiologia no Instituto de Cardiologia/ Fundação Universitária de Cardiologia, Porto Alegre/RS.Programa de Pós Graduação em Ciências da Saúde: Cardiologia, Instituto de Cardiologia / Fundação Universitária de Cardiologia, Porto Alegre/RS.

Published

2013-10-04

How to Cite

Nascimento, C., Raupp, S. M. M., Townsend, R. T., Balsan, G. A., & Minossi, V. (2013). Elderly consumers’ knowledge of food labeling. Revista De Epidemiologia E Controle De Infecção, 3(4), 144-147. https://doi.org/10.17058/reci.v3i4.4064

Issue

Section

ORIGINAL ARTICLE