Novelties built on the Organic Milk Production System in the Far West Region of Santa Catarina

Authors

DOI:

https://doi.org/10.17058/redes.v25i3.12124

Keywords:

Food. Organic milk. Novelties. Ecological farmers. Rural and regional development.

Abstract

The work aims to analyze the motivations that led family farmers to undertake the transition from the modernized to the organic production system and to understand the types and effects of the novelties built along their trajectory in the activity of organic milk. The investigation was carried out with nine family farmers and eight technicians from different institutions and organizations that accompany and assist the families, totaling 17 semi-structured interviews (with qualitative and quantitative data collection), covering nine municipalities, all belonging to the Far West Region of Santa Catarina (REOC). To achieve this objective, the theoretical perspective mobilized was the Multilevel and Co-Evolutionary (PMN) and the notion of novelties in rural and regional development. As relevant results and conclusions, the investigation points out that the main motivations of farmers to make the transition from the modernized to the organic system are the frequent problems with contamination with pesticides, the low income earned and the environmental unsustainability of the production processes. As for the types of novelties, the research showed that in the trajectory of development of the Organic Milk Productive System (SPLO), three interconnected sets of novelties were built, the productive, technological and environmental. The main effects of these three types of novelties in SPLO are the increase in economic income from the experiences and the levels of environmental sustainability of the farmers production and work process.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

Marcio Gazolla, Universidade Tecnológica Federal do Paraná (UTFPR - campus Pato Branco)

Doutor em Desenvolvimento Rural. Professor da Universidade Tecnológica Federal do Paraná (Campus de Pato Branco). Programa de Pós-Graduação em Desenvolvimento Regional (PPGDR).

Marlise Lovatel, Universidade Tecnológica Federal do Paraná (UTFPR) campus Pato Branco

Eng. Agrônoma. Mestre em Desenvolvimento Regional. Secretária da Agricultura e Meio Ambiente do município de Descanso/SC.

References

BRUNORI, G. et al. Towards a conceptual framework for agricultural and rural innovation policies. Pisa, 2009. Projeto Insight. 27p. (Manuscrito).

BRUNORI, G.; ROSSI, A.; MALANDRIN, V. Co-produzing transition: innovation processes in farms Adhering Solidarity-based Purchase Groups (GAS) in Tuscany, Italy. International Journal of Sociedad of Agricultural and Foods. v. 18, n. 1, 2010.

EPAGRI. Informações Técnicas, Pecuária. Tabela do custo de produção 2013/2014. Disponível em: < http://www.epagri.sc.gov.br/?page_id=1364 >. Acesso em: dez. 2017.

GAZOLLA, M.; SCHNEIDER, S. Conhecimentos, produção de novidades e transições sociotécnicas nas agroindústrias familiares. Organizações Rurais & Agroindustriais. Lavras, v. 17, n. 2, p. 179-194, Abr/Jun. 2015.

GAZOLLA, M. Perspectiva multinível e coevolucionária e a noção de novidades no Desenvolvimento Rural e Regional: aplicações aos estudos das práticas criativas da Agricultura Familiar. Redes (St. Cruz Sul, Online), v. 25, n.1, p. 232-254, 2020.

GEELS, F. W. Understanding system innovations: a critical literature review and a conceptual synthesis. In: ELZEN, B.; GEELS, F. W.; GREEN, K. (Orgs.). System innovation and the transitions for sustainability: theory evidence and policy. 2004.

GIDDENS, A.; ULRICH, B.; SCOTT, L. (Orgs.). Modernização reflexiva: política, tradição e estética na ordem social moderna. São Paulo: UNESP. 1997.

HONORATO, L. A. Produção de leite na Região Oeste de Santa Catarina em sistema orgânico e convencional na Agricultura Familiar. 2011. 80 f. Tese (Doutorado em Zootecnia) – Faculdade de Agronomia Eliseu Maciel, Universidade Federal de Pelotas, Pelotas, 2011.

HOWARD, A. S. Um testamento agrícola. Tradução Eli Lino de Jesus. 1 ed. São Paulo: Expressão Popular. 2007, 360 p.

IBGE. Instituto Brasileiro de Geografia e Estatística. Censo Agropecuário 2017. Sistema Automático de Recuperação de Dados (SIDRA). Disponível em: < https://sidra.ibge.gov.br/pesquisa/censo-agropecuario/censo-agropecuario-2017 >. Acesso em: 11 mai. 2020.

LOVATEL, M.; GAZOLLA, M. Produção e mercados da agricultura familiar orgânica: análise da experiência de um grupo de agricultores da Rede Ecovida de Agroecologia no Extremo Oeste Catarinense. VIII Seminário Internacional sobre desenvolvimento Regional. 2017. Anais... Santa Cruz do Sul, UNISC, 2017.

MACHADO, L. C. P. Pastoreio Racional Voisin: Tecnologia Agroecológica para o 3º Milênio. 2. ed. São Paulo: Expressão Popular, 2010. 367 p.

MINAYO, M. C. de S.; SANCHES, O. Quantitativo-qualitativo: oposição ou complementaridade. Cadernos de saúde pública. v. 9, n. 3, p. 239-262, 1993.

MOORS, E. H. M.; RIP, A.; WISKERKE, J. S. C. The Dynamics of Innovation: A Multilevel Co-evolutionary Perspective. In: PLOEG, J. D. van der; WISKERKE, J. S. C. (Ed). Seeds of transition: essays on novelty production, niches and regimes in agriculture. Wageningen: Royal Van Gorcum, 2004. p. 31-55. 256 p.

NIEDERLE, P. A.; ALMEIDA, L. de. A nova arquitetura dos mercados para produtos orgânicos: o debate da convencionalização. In: NIEDERLE, P. A.; ALMEIDA, L.; VEZZANI, F. M. (Orgs.). Agroecologia: práticas, mercados e políticas para uma nova agricultura. Curitiba: Kairós. 2013. p. 23-67. 393p.

OLIVEIRA, D.; GAZOLLA, M.; CARVALHO, C. X.; SCHNEIDER, S. A produção de novidades: como os agricultores fazem para fazer diferente? In: SCHNEIDER, S.; GAZOLLA, M. (Orgs.). Os atores do desenvolvimento rural: perspectivas teóricas e práticas sociais. Porto Alegre: UFRGS, 2015. p. 91-113. 264 p. (Série Estudos Rurais).

OOSTINDIE, H.; BROEKHUIZEN, R. von. The dynamic of novelty production. In: PLOEG, J. D. van der; MARSDEN, T. (Ed.) Unfolding Webs: the dynamics of regional rural development. Wageningen: Van Gorgum, 2008. 262 p.

PLOEG, J. D. van der. Camponeses e impérios alimentares: lutas por autonomia e sustentabilidade na era da globalização. Porto Alegre: Editora da UFRGS, 2008. 372p. (Série Estudos Rurais).

PLOEG, J. D. van der. et al. On Regimes, Novelties, Niches and Co-Production. In: PLOEG, J. D. van der; WISKERKE, J. S. C. (Ed.) Seeds of transition: essays on novelty production, niches and regimes in agriculture. Wageningen: Royal Van Gorcum, 2004. p. 1-28. 356 p.

PLOEG, J. D. van der. The Virtual Farmer: past, present and future of the Dutch peasantry. Wageningen: Van Gorcum. 2003, 432 p.

REGANOLD, J. P.; WACHTER, J. M. Organic agriculture in the twenty-first century. Nature Plants. Vol. 2, 8p., 2016.

ROEP, D.; WISKERKE, J. S. C. Reflecting on Novelty Production and Niches Management in Agriculture. In: PLOEG, J. D. van der; WISKERKE, J. S. C. (Ed.) Seeds of transition: essays on novelty production, niches and regimes in agriculture. Wageningen: Royal Van Gorcum, 2004. p. 341-354. 356 p.

ROVER, O. J.; ANSCHAU, C. T. A agroecologia e as estratégias de desenvolvimento de três redes cooperativas de produção de leite. Cadernos de Agroecologia. I Encontro Pan-Americano sobre Manejo Agroecológico de Pastagens, v. 6, n. 1, 2011.

SCHNEIDER, S. ; MENEZES, M.; SILVA, A. G.; BEZERRA, I. (Orgs). Sementes e Brotos da Transição: inovação, poder e desenvolvimento em áreas rurais do Brasil. Porto Alegre: UFRGS, 2014. 240 p. (Série Estudos Rurais).

STUIVER, M.; LEEUWIS, C.; PLOEG, J. D. van der. The power of experience: farmer’s knowledge in sustainable innovations in agriculture. In: WISKERKE, J. S. C.; PLOEG, J. D. van der (eds.). Seeds of transition: essays on novelty production, niches and regimes in agriculture. Wageningen: Royal van Gosrcum, 2004. p. 93-118. 356 p.

TESTA, et al. A Escolha da trajetória da produção de leite como estratégia de desenvolvimento do Oeste Catarinense. Florianópolis: SAR, 2003. 130 p.

WENDLING, A. V. Avaliação do índice de conformidade – Pastoreio Racional Voisin (IC-PRV) e seus resultados em propriedades familiares do oeste de Santa Catarina. 2012. 126 f. Dissertação (Mestrado em Agroecossistemas) - Centro de Ciências Agrárias, Universidade Federal de Santa Catarina, Florianópolis, 2012.

WISKERKE, J. S. C.; PLOEG, van der J. D. (Org.). Seeds of Transition: Essays on Novelty production, Niches and Regimes in Agriculture. Wageningen: Royal van Gosrcum, 2004. 356 p.

Published

2020-09-28

How to Cite

Gazolla, M., & Lovatel, M. (2020). Novelties built on the Organic Milk Production System in the Far West Region of Santa Catarina. Redes , 25(3), 1422-1446. https://doi.org/10.17058/redes.v25i3.12124

Issue

Section

Articles