A agrifood analysis: the case of the quilombolas farmers sustainable development Reserve Quilombos Barra do Turvo-SP

Authors

  • Katia Maria Pacheco dos Santos Universidade de Brasília - UNB
  • Maria Elisa de Paula Eduardo Garavello

DOI:

https://doi.org/10.17058/redes.v21i3.7429

Keywords:

Family Agriculture. Food Security. Sustainable development. Quilombo.

Abstract

The Ribeira Valley has the largest Atlantic Forest area of São Paulo State under the Protected Areas system and about 21% of what remains of this biome in Brazil. In addition to the rich environmental diversity, it adds up to sociocultural diversity, for harboring traditional communities. In the region, there are changes in the use and occupation of the landscape, expanding the planting of peach palm and livestock. Within the Sustainable Development Reserve Quilombos Barra do Turvo, created in 2008, there are no changes in the landscape caused by expansion of monocultures. Unlike in recent years, the ecological basis of agriculture activity has been particularly revalued by families. The aim of this study was to analyze the economic practices associated with the reproduction of the local food production system. Data collection was based on the application of semi-structured interviews, a survey of the frequency of food consumption and recall 24 hours. The basic function of agriculture is food production aimed at family consumption and marketing by the Food Acquisition Program. In the context of maintaining the conservation of natural resources and food security, families show themselves resistant adhesion contemporary food consumption habits.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biography

Katia Maria Pacheco dos Santos, Universidade de Brasília - UNB

Engenheira Agrônoma (1999) de formação, Mestre em Ecologia de Agroecossistemas pela Escola Superior de Agricultura Luiz de Queiroz /USP (2005) e Doutora em Ciências, com Área de concentração em Ecologia Aplicada. Tese de Doutorado em Segurança Alimentar. Atuação profissional na temática socioambiental e da segurança alimentar rural na Mata Atlântica, Cerrado e Amazônia. Tem experiência em elaboração e gestão de projetos socioambientais e em captação de recursos junto a instituições como: FNMA/MMA, MDA; Petrobras, além da FAPESP e do CNPq. Atua a mais de 15 anos em projeto socioambientais junto a grupos indígenas, quilombolas, caiçaras e agricultores familiares de regiões da Amazônia, do Maranhão, de Tocantins, de São Paulo e do Paraná. Atuou como consultora no PNUD; MMA; MDS e NATURA. Foi gestora do Parque Estadual Turístico do Alto Ribeira (PETAR) e da Estação Ecológica Juréia-Itatins. Foi técnicas em outros Unidades de Conservação no Estado de São Paulo dentre elas: Ilha do Cardoso e Campina do Encantado. Atuou na coordenação de Projetos em ONGs ambientalistas e indigenistas como o Instituto Socioambiental - ISA, Instituto de Formação e Educação Indígena (IEPÉ), Centro de Trabalho Indigenista (CTI). Trabalhou na Fundação Florestal, órgão público vinculado a Secretaria de Meio Ambiente de São Paulo, na gestão do Parque Estadual Caverna do Diabo e da Área de Proteção Ambiental (APA) dos Quilombos do Médio Ribeira.

Published

2016-09-30

How to Cite

Santos, K. M. P. dos, & Garavello, M. E. de P. E. (2016). A agrifood analysis: the case of the quilombolas farmers sustainable development Reserve Quilombos Barra do Turvo-SP. Redes , 21(3), 196-216. https://doi.org/10.17058/redes.v21i3.7429