Place of man is in the kitchen: ethos and status in Rolê gourmet, Menos de vinte and A maravilhosa cozinha de Jack

Authors

  • Aline de Caldas Costa dos Santos Universidade Estadual do Sudoeste da Bahia, UESB, Vitória da Conquista
  • Maria da Conceição Fonseca Silva Universidade Estadual do Sudoeste da Bahia, UESB, Vitória da Conquista

DOI:

https://doi.org/10.17058/signo.v40i68.4956

Keywords:

Discourse. Ethos. Status. Man. Gastronomy.

Abstract

This work brings together theoretical reflections conducted in the context of the relationship between memory, discourse and society, from which episodes channels cooking site youtube made by men are observed. Forms of subjectivity of the presenters are objects in separate programs for mobilizing the concepts of ethos and status as of theories of Michel Foucault. The study is exploratory, consisting of a literature review and discourse analysis of a corpus formed by lines of presenters step. Among the results achieved, identifies three processes of subjectivation focused on distinct market segments, as well as social frameworks that span the memory and maintain a constant supply.

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Author Biographies

Aline de Caldas Costa dos Santos, Universidade Estadual do Sudoeste da Bahia, UESB, Vitória da Conquista

Professora Substituta do curso de Artes – Cinema da Universidade Estadual do Sudoeste da Bahia, UESB, Vitória da Conquista. Graduada em Comunicação Social – Rádio e TV e mestre em Cultura e Turismo pela Universidade Estadual de Santa Cruz, UESC, Ilhéus. Doutoranda em Memória: Linguagem e sociedade pela UESB.

Maria da Conceição Fonseca Silva, Universidade Estadual do Sudoeste da Bahia, UESB, Vitória da Conquista

Professora Doutora e coordenadora do Programa de Pós-graduação em Memória: Linguagem e Sociedade da Universidade Estadual do Sudoeste da Bahia, Vitória da Conquista, Brasil.

Published

2015-01-05

How to Cite

Santos, A. de C. C. dos, & Silva, M. da C. F. (2015). Place of man is in the kitchen: ethos and status in Rolê gourmet, Menos de vinte and A maravilhosa cozinha de Jack. Signo, 40(68), 84-91. https://doi.org/10.17058/signo.v40i68.4956