Time to remember: memories in old age about food from childhood and youth
DOI:
https://doi.org/10.17058/agora.v25i2.18320Keywords:
Memory, Old age, Affective foodAbstract
This article deals with the memory of food from the past through reports from people classified as old/elderly in Brazil, those over 60 years old. They involve memories of what childhood food and nutrition were like. All 14 people we spoke to chose to talk about memories linked, above all, to affection and good times, even when some difficulties of food scarcity or poverty were interspersed in the story. Elderly people aged between 65 and 84 years old were interviewed. All of them residents of the Southwest region of Paraná, the majority are of Italian, German and Polish descent. Almost all of them were born in Rio Grande do Sul or Santa Catarina and moved to that region after adulthood, during the Marcha para Oeste policy, by the Getúlio Vargas government in the early 1940s. The memories brought up curiosities about practices food, ways of doing it and use of terms about food where they mix the original language of their grandparents/parents, settlers, with the Portuguese language, creating dialects. The statements were emotional at various times, bringing back many pleasant memories, and others not so much, but they were considered by the elderly who were willing to tell an important moment, seen as an opportunity to talk a little about the past to people interested in listening to them. The method was qualitative, using the main technique of oral history.
Downloads
References
BARROS, M. M. L. (Org). Velhice ou terceira idade?: estudos antropológicos sobre identidade, memória e política. Rio de Janeiro: FGV, 1998.
BAUMAN, Z. Vida líquida. Trad. Carlos Alberto Medeiros. Rio de Janeiro: Zahar, 2009.
BEAUVOIR, S. A velhice: a realidade incômoda. São Paulo: Difel, 1976.
BOSI, E. Memória e Sociedade: lembranças de velhos. São Paulo: Companhia das Letras, 1994.
______. O Tempo Vivo da Memória - Ensaios de Psicologia Social. São Paulo: Ateliê Editorial, 2003.
BOURDIEU, P. Questões de sociologia. Tradução: Miguel Serras Pereira. Lisboa: Fim de Século, 2003.
CÂNDIDO, A. Os parceiros do Rio Bonito: estudo sobre o caipira paulista e as transformações dos seus meios de vida. 6.ed. Rio de Janeiro: Duas Cidades, 1982.
DAVIS, V. Em busca de mim. Tradução: Karine Ribeiro. Rio de Janeiro: Best-Seller, 2022. [Ebook].
FLANDRIN, J-L; MONTANARI, M. Sistemas alimentares e modelos de civilização. In: ______. História da Alimentação. Tradução de Luciano Vieira Machado. São Paulo: Estação Liberdade, 1996. P. 108 - 120.
GIARD, L. Cozinhar. In: CERTEAU, M.; GIARD, L. MAYOL, P. (Orgs.). A invenção do cotidiano II: morar, cozinhar. Petrópolis: Vozes, 2012. P.210-331.
GOLDENBERG, M. A bela velhice. Rio de Janeiro: Record, 2013.
GRISA, C.; GAZOLLA, M.; SCHNEIDER, S. A "produção invisível" na agricultura familiar: autoconsumo, segurança alimentar e políticas públicas de desenvolvimento rural. Agroalim, Mérida , v. 16, n. 31, p. 65-79, jul. 2010.
JESUS, C. M. de. Diário de Bidita. Rio de Janeiro: Nova Fronteira, 1986.
______. Quarto de Despejo - Diário de uma favelada - São Paulo: Ática, 2014.
LANZI, L.A.C.; CASTRO, R. M.; DÁTILO, G.M.P.A. Memória do idoso: uma construção afetiva do passado por meio da educação. Revista do Instituto de Políticas Públicas de Marília, v.2, n.1, p. 90 -113, jan./jun. 2016.
LAWAND, D. N. Memória e Ensino de História: uma experiência na EJA. 2004. Dissertação (Mestrado em Educação). Programa de Pós-graduação em Educação, Universidade de São Paulo, São Paulo. 2004.
LIMA, R. S. Práticas alimentares e sociabilidades em famílias rurais da zona da mata mineira: mudanças e permanências. 2015. Tese (Doutorado em Extensão Rural). Programa de Pós-Graduação em Extensão Rural, Universidade Federal de Viçosa, Viçosa, MG, 2015.
MAUSS, M. Ensaio sobre a dádiva. In: ______. Sociologia e antropologia. (p. 281-314). São Paulo: Cosac-Naify, 2003.
MORAES, V. A casa materna. In: ______. Para viver um grande amor. São Paulo: Companhia das Letras, 2010. P. 90-91.
MONTANARI, M. Comida como cultura. Tradução de Leticia Martins de Andrade. São Paulo: Senac, 2008.
MOROSINI, L. Velhice não é doença. Radis, Fiocruz/ENS, n. 233, fev., p.24-27. 2022.
MOURA, F. Sabores do Ar e do Fogo. Portugal: CTT, 2013.
PROUST, M. Em busca do tempo perdido: no caminho de Swann. São Paulo: Globo, 2006. [E-book].
ROTHES, I. A.; CUNHA, S. Dimensão simbólica e afetiva da alimentação. Escolha alimentar: uma experiência multidimensional. In: Pais, S. C; Ferreira, P. D. (Orgs.). A redução das assimetrias sociais no acesso à alimentação e à saúde: Políticas e práticas. Porto: Mais Leitura-Legis, 2016. P. 41-54.
SANTOS, C.R.A. (2010). História da Alimentação no Paraná. 2ª ed. 1ª reimpressão. Curitiba: Juruá.
SAVARIN, B. (1995). A Fisiologia do Gosto. Tradução: Paulo Neves. São Paulo: Companhia das Letras.
Endereços de páginas de internet citados nas notas de rodapé: https://www.dw.com/pt-br/pitadas-maultaschen-a-massa-recheada-da-alemanha/a-38168214. Acesso em 18/03/2023. https://www.jardineiro.net/plantas/cinamomo-melia-azedarach.html/ Acesso em 20/03/2023. http://portal.iphan.gov.br/ Acesso em 20/03/2023.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2023 Romilda de Souza Lima, Camila Luiza Luft
![Creative Commons License](http://i.creativecommons.org/l/by/4.0/88x31.png)
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
A submissão de originais para este periódico implica na transferência, pelos autores, dos direitos de publicação impressa e digital. Os direitos autorais para os artigos publicados são do autor, com direitos do periódico sobre a primeira publicação. Os autores somente poderão utilizar os mesmos resultados em outras publicações indicando claramente este periódico como o meio da publicação original. Em virtude de sermos um periódico de acesso aberto, permite-se o uso gratuito dos artigos em aplicações educacionais e científicas desde que citada a fonte conforme a licença CC-BY da Creative Commons.