The impact of quality certifications in the global agricultural value chain: the case of fresh fruits in Brazilian Northeast

Authors

DOI:

https://doi.org/10.17058/redes.v24i1.12861

Keywords:

Certification. Agrifood system. Fresh fruit sector. Global value chain.

Abstract

The aim of this paper is to investigate the role of certifications in the coordination of the global chains of fresh fruits, highlighting more specifically the case of tropical fruits produced in the Petrolina-Juazeiro and Açú-Mossoró irrigated areas located in the Northeast region of Brazil. Over the past few decades, there has been a growing relevance of the performance of certification stamps in fresh produce chains. This movement is introduced by supermarket chains that have established procedures to be adopted within the agents inside of the global chains of fresh produce. Therefore, this work is based on the following research questions: what has been the role played by certifications in the global chains of fresh fruits produced in the Northeast? To answer such questions, this paper works on Economics of Quality, specially on certifications and their impacts on the coordination of global fresh fruit chains. In addition, secondary data were collected from statistical bases, as well as, a field survey was performed. It was noted that certifications play a central role in the chain of fresh fruit production in the Northeast since it defines the technical standards and ethical standards of production, as well as, it can appropriate the quasi-rents generated within the chain.

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Author Biographies

Thales Augusto Medeiros Penha, Professor Adjunto da Universidade Federal do Rio Grande do norte (UFRN)

Professor do Departamento de Economia na Universidade Federal do Rio Grande do Norte (UFRN). Doutor em Desenvolvimento Econômico pelo Instituto de Economia da Universidade Estadual de Campinas (Unicamp).Mestrado e graduação em Economia pela Universidade Federal do Rio Grande do Norte. Pesquisa temas relacionados: Nova Economia Institucional, contratos e governança nos mercados agrícolas.

Walter Belik, Professor Titular do Instituto de Economia da Unicamp

Professor Titular do Instituto de Economia da Universidade Estadual de Campinas (Unicamp) e Visiting Lecturer na Universidade de Kassel, Alemanha. Possui graduação em Administração de Empresas pela Escola de Administração de Empresas de São Paulo da Fundação Getúlio Vargas (1978), mestrado em Economia aplicada à Administração pela mesma escola (1982) e doutorado em Ciência Econômica pela Universidade Estadual de Campinas (1992). Realizou estudos de pós-doutorado na Universidade de Londres e na Universidade da Califórnia em Berkeley. Livre Docente em Economia pela Unicamp (1999). Foi membro do CONSEA - Conselho Nacional de Segurança Alimentar e Nutricional (2003-07). Foi também Coordenador da Iniciativa América Latina e Caribe sem Fome, projeto conduzido pela FAO / ONU, durante o ano de 2007. Foi Coordenador do NEPA - Núcleo de Estudos e Pesquisas em Alimentação da Unicamp por dois mandatos, entre 2008 e 2012. Atuou como Diretor do Instituto Confúcio da Unicamp entre 2014 e 2016. Pesquisador na área de Economia, com ênfase em Economias Agrária e dos Recursos Naturais, atuando principalmente nos seguintes temas: agroindústria e distribuição de alimentos, segurança alimentar, organização dos grupos de interesse na agricultura, geração de renda no meio rural e políticas sociais. Bolsista Produtividade em Pesquisa CNPq PQ-2.

Published

2019-01-03

How to Cite

Penha, T. A. M., & Belik, W. (2019). The impact of quality certifications in the global agricultural value chain: the case of fresh fruits in Brazilian Northeast. Redes , 24(1), 187-211. https://doi.org/10.17058/redes.v24i1.12861

Issue

Section

Institutional Markets: Reconnecting Production to Consumption