Food Strategies of Poor Rural Families in the West Region of Santa Catarina

Authors

DOI:

https://doi.org/10.17058/redes.v24i3.14126

Keywords:

Poverty. Food and Nutrition Security. Self-consumption. Brazil.

Abstract

Brazilian civil society contributed to the conception of Food and Nutrition Security and, as of 2003, in the formulation and management of specific public policies. This notion defends people's right to regular and permanent access to quality food in sufficient quantity, without compromising other basic needs. This paper aims to analyze the food strategies of poor rural families. The analysis is based on research carried out in sixteen municipalities with rural characteristics of the West Region of Santa Catarina, applied to 67 families assisted by the Bolsa Família Program between 2011 and 2018. The results indicate that poor families adopt different strategies of food supply, with emphasis on four mechanisms: i) production in both rural and urban areas; ii) acquisition in markets that allow payment in installments; iii) loan, exchange and donation with relatives and / or neighbors; and iv) donation of employers, churches and city halls. No family was starving, but most were living in food insecurity, and were deprived of other basic needs for food. The set of public policies was not enough to ensure access to food in quantity, quality and diversity, since it did not propose to remove the main determinants of poverty: the lack of access to land and to productive insertion mechanisms.

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Author Biographies

Andréia Tecchio, Universidade Federal de Santa Catarina, Florianópolis, SC.

Doutora em Ciências Sociais pelo Programa de Pós-Graduação de Ciências Sociais em Desenvolvimento, Agricultura e Sociedade, da Universidade Federal Rural do Rio de Janeiro (CPDA/UFRRJ - 2017), com Doutorado Sanduíche (por um período de 12 meses) na Unité Mixte de Recherche 5281 Acteurs, ressources et territoires dans le développement (ARTDev), na Université de Montpellier 3, em Montpellier/França. Mestra em Agroecossistemas pelo Programa de Pós-Graduação em Agroecossistemas, na Universidade Federal de Santa Catarina (PGA/UFSC - 2012). Especialista "Latu Sensu" em Movimentos Sociais e Desenvolvimento pela Universidade Estadual do Oeste do Paraná (UNIOESTE - 2006). Engenheira Agrônoma pela UFSC (2002). Pós-Doutoranda no Programa de Pós-Graduação em Agroecossistemas da Universidade Federal de Santa Catarina (PGA/UFSC).

Ademir Antonio Cazella, Universidade Federal de Santa Catarina, Florianópolis, SC.

Professor titular do Programa de Pós-Graduação em Agroecossistemas da Universidade Federal de Santa Catarina (PGA/UFSC). Graduado em Agronomia pela UFSC (1986), com mestrado em Desenvolvimento, Agricultura e Sociedade pela Universidade Federal Rural do Rio de Janeiro -UFRRJ (1992) e doutorado em Ordenamento Territorial junto ao Centre d'Etudes Supérieures d'Aménagement -Tours/França (2000).

Eric Pierre Sabourin, Centre de Coopération Internationale en Recherche Agronomique pour le Dével – Montpellier – França

Graduação em Agronomia Tropical e Economia Rural pelo Institut Supérieur Technique d'Outre Mer Le Havre (1978), mestrado em Antropologia e Etnologia pela Université de Paris VII Denis Diderot (1979), mestrado em Sociologia do Desenvolvimento pela Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales de Paris, (1981) e doutorado em Antropologia e Etnologia pela Université de Paris VII - Denis Diderot (1982). E pesquisador titular em antropologia e sociologia rural do Centre de Coopération Internationale en Recherche Agronomique pour le Développement (Cirad), Dep. Meio Ambiente e Sociedade, na Unidade Mista de Pesquisa ART-Dev "Atores, Recursos, Territórios no Desenvolvimento". É professor colaborador no programa MADER da FUP UnB desde 2015, professor visitante na UnB no Centro de Desenvolvimento Sustentavel- CDS, desde novembro de 2016.

Geneviève Cortes, Université Paul Valéry Montpellier 3– Montpellier – França

Doutora em Geografia. Professora da Université Paul Valéry Montpellier

Published

2019-09-03

How to Cite

Tecchio, A., Cazella, A. A., Sabourin, E. P., & Cortes, G. (2019). Food Strategies of Poor Rural Families in the West Region of Santa Catarina. Redes , 24(3), 217-240. https://doi.org/10.17058/redes.v24i3.14126

Issue

Section

Rural and urban (re) configurations in food and the territorial perspective