Food production for self-consumption in the western region of the Brazilian State of Santa Catarina
DOI:
https://doi.org/10.17058/redes.v25i0.14645Keywords:
Self-consumption. Food safety. Family farming. Western region of Santa Catarina.Abstract
Food production for self-consumption in Brazil until recently was associated with backwardness and subsistence agriculture, which would tend to disappear. However, issues related to changes in the agri-food system and the emergence of criticism of the excessive industrialization of agriculture and its social and environmental consequences give new meaning to the subject, which is now subject of research. Given the scarce knowledge produced on the subject, this article aims to characterize the food production for self-consumption in the western region of Santa Catarina (Brazil), surveying ways and quantities of this production and identifying the reasons why farmers stopped producing some products, besides verifying the economic importance of production for self-consumption. This is a quantitative research covering 112 municipalities, with the application of 381 questionnaires to family farmers in the western region of Santa Catarina. As a result, it was observed that production for self-consumption is present in all properties, even those producing raw materials for large agri-food companies. This production is characterized by its diversification and contributes decisively to the food and nutritional security of farmers in the region. Differences in spatial distribution related to the quantity and variety of what is produced for household consumption were also noted, and the main causes that led farmers to stop producing some products were raised. It was also observed the economic importance of production for self-consumption, because the interviewees reported saving a good part of monthly income, not having to buy the food produced in the family farm in the grocery stores.Downloads
References
AYRES, Nilce Miranda; MARIM, Mauricio Roberto Marin; KROTH, Léo Teobaldo. Sistema Epagri de Assistência Técnica, Extensão Rural e Difusão Tecnológica. Florianópolis: Epagri, 2015. 25 p.
CANCI, Adriano; ALVES, Antônio Carlos; GUADAGNIN, Clístenes Antônio (Org.). Kit diversidade: estratégias para a segurança alimentar e valorização das sementes locais. São Miguel do Oeste: Instituto de Agrobiodiversidade e Desenvolvimento Sócio-ambiental, 2010. 208 p.
CHAYANOV, Alexander. La organización de la unidad económica campesina. Buenos Aires: Nueva Visión, 1974.
DIAZ-MÉNDEZ, Cecilia, GARCIA-ESPEJO, Isabel. O potencial da sociologia da alimentação para estudar os efeitos da globalização alimentar. In: CRUZ, Fabiana Thomé da; MATTE, Alessandra; SCHNEIDER, Sergio (Orgs). Produção, consumo e abastecimento de alimentos: desafios e novas estratégias. Porto Alegre: Editora UFRGS, 2016.
DIGARD, Jean-Pierre. A biodiversidade doméstica. Porto Alegre: Anuário Antropológico, v. 2, 2012. p. 205-223
DORIGON, Clovis. Mercados de produtos coloniais da Região Oeste de Santa Catarina: em construção. 2008, 437 f. Tese (Doutorado em Engenharia de Produção) – Programa de Engenharia de Produção – Coordenação dos Programas de Pós-Graduação de Engenharia - COPPE, Universidade Federal do Rio de Janeiro, Rio de Janeiro, 2008.
DORIGON, Clovis; RENK, Arlene. Técnicas e métodos tradicionais de processamento de produtos coloniais: de “miudezas de colonos pobres” aos mercados de qualidade diferenciada. Revista de Economia Agrícola. São Paulo, v. 58, n. 1, p. 101-113, jan./jun. 2011.
DORIGON, Clovis; RENK, Arlene; SILVA, Clécio Azevedo. Produtos coloniais como narrativas de comida e migração no oeste catarinense. In: 28ª Reunião Brasileira de Antropologia, 2012, São Paulo. p. 1-21. Desafios Antropológicos Contemporâneos. São Paulo: ABA, 2012.
DORIGON, Clovis; RENK, Arlene; SILVESTRO, Milton Luis; SILVA, Clécio Azevedo; SAVIO, Juliana. Produtos coloniais: tradição e mudança. Chapecó: Argos, 2015. 432 p.
DORIGON, Clovis; RENK, Arlene. Juventude e as transformações no mundo rural: um estudo de caso do oeste catarinense. In: XVII Congresso Brasileiro de Sociologia, 2015, Porto Alegre. Anais... XVII Congresso Brasileiro de Sociologia. Porto Alegre: SBS, 2015. p. 1-20.
GARCIA FILHO, D. P. Guia metodológico: diagnostico de sistemas agrarios. Brasilia: Incra/FAO, 1999. 58 p.
GARCIA JR. Afrânio Raul. O sul: o caminho do roçado. Estratégias de reprodução camponesa e transformação social. São Paulo/Brasília: Marco Zero/Editora UnB/MCT-CNPq, 1989, 285 p.
GAZOLLA, Márcio. Agricultura familiar, segurança alimentar e políticas públicas: uma análise a partir da produção para o autoconsumo no território do Alto Uruguai/RS. 2004. 287 f. Dissertação (Mestrado em Desenvolvimento Rural) – Programa de Pós-Graduação em Desenvolvimento Rural, Universidade Federal do Rio Grande do Sul, Porto Alegre, 2004.
GAZOLLA, Márcio; SCHNEIDER, Sérgio. As duas “caras” do PRONAF: produtivismo ou fortalecimento da agricultura familiar? In: CONGRESSO BRASILEIRO DE ECONOMIA E SOCIOLOGIA RURAL, 43., 2005, Ribeirão Preto, São Paulo. Anais... Ribeirão Preto: Sober, 2005.
GAZOLLA, Marcio; SCHNEIDER, Sergio. (Orgs.). Cadeias curtas e redes agroalimentares alternativas: negócios e mercados da agricultura familiar. Porto Alegre: Editora da UFRGS, 2017.
GRISA, Catia. Para além da alimentação: papéis e significados da produção para autoconsumo na agricultura familiar. Revista Extensão Rural, Santa Maria, RS, Ano XIV, Jan/Dez de 2007, p. 5-35.
GRISA, Catia; GAZOLLA, Marcio; SCHNEIDER, Sergio. A “produção invisível” na agricultura familiar: autoconsumo, segurança alimentar e políticas públicas de desenvolvimento rural. Agroalimentaria, v. 16, n. 31, p. 65-69, jul-dez. 2010.
GRISA, Catia; SCHNEIDER, Sergio; CONTERATO, Marcelo Antonio. A produção para Autoconsumo no Brasil. Relatório de Pesquisa. Brasília: 2013. 42 p.
HAVERROTH, Celio. Extensão Rural Pública: métodos, possibilidades e limites para a transição agroecológica no Oeste de Santa Catarina. 2012. Dissertação (Mestrado em Extensão Rural), Universidade Federal de Santa Maria, Santa Maria, RS, 2012.
IBGE. Instituto Brasileiro de Geografia e Estatística. Censo Agropecuário 1970/1975/1980/1885/1995/1996/2006. Rio de Janeiro, 2007.
INCRA. Disponível em: http://www.incra.gov.br/sites/default/files/uploads/estrutura-fundiaria/regularizacao-fundiaria/indices-cadastrais/indices_basicos_2013_por_municipio.pdf. Acesso em maio de 2020.
LEITE, S. P. Autoconsumo y sustentabilidad en la agricultura familiar: una aproximacion a la experiencia Brasilena. In: BELIK, W. Políticas de seguridad alimentaría y nutrición em América Latina. São Paulo: HUCITEC, 2004, p. 123-181.
LOVISOLO, Hugo Rodolfo. Terra, trabalho e capital: produção familiar e acumulacão. Campinas: Editora da UNICAMP, 1989.
MALUF, Renato Sérgio. (Coord.). Estratégias de desenvolvimento rural, multifuncionalidade da agricultura e agricultura familiar: identificacão e avaliacão de experiências em diferentes regiões brasileiras. Rio de Janeiro: [s.n.], 2003. 87 p. (Relatório Final de Pesquisa).
MALUF, Renato Sergio; MENEZES, Francisco; MARQUES, Susana Bleil. Caderno “segurança alimentar”, 2001. Disponível em: http://www.agencia.cnptia.embrapa.br/Repositorio/seguranca+alimentar_000gvxlxe0q02wx7ha0g934vgwlj72d2.pdf. Acesso em nov.2019
MALUF, Renato Sergio. Mercados agroalimentares e a agricultura familiar no Brasil: agregação de valor, cadeias integradas e circuitos regionais. Ensaios FEE, Porto Alegre, v. 25, n. 1, p. 299-322, abr. 2004.
MALUF, Renato Sergio; MENEZES, Francisco. Segurança Alimentar e Nutricional. Petrópolis: Vozes, 2007.
MENASCHE, Renata (Org.) A agricultura familiar à mesa: saberes e práticas da alimentação no Vale do Taquari. Porto Alegre: Editora da UFRGS, 2007.
R CORE TEAM (2017). R: A language and environment for statistical computing. R Foundation for Statistical Computing, Vienna, Austria. URL https://www.R-project.org/.
RIBEIRO JR., Paulo Justiniano; DIGGLE, Peter. (2018). geoR: Analysis of Geostatistical Data. R package version .7-5.2.1. https://CRAN.R-project.org/package=geoR.
SACCO DOS ANJOS, F.; SCHNEIDER, S. Agricultura familiar, desenvolvimento local e pluriatividade: emergência de uma nova ruralidade no Rio Grande do Sul. [Porto Alegre]: [CNPq: UFPel: UFRGS], 2004. 50 p. Relatório de Projeto de Pesquisa AFDLP-CNPq/UFPel/ UFRGS.
ZANETTI, Cândida; MENASCHE, Renata; Segurança alimentar, substantivo feminino: mulheres agricultoras e autoconsumo. Em: MENASCHE, Renata (Org.) A agricultura familiar à mesa: saberes e práticas da alimentação no Vale do Taquari. Porto Alegre: Editora da UFRGS, 2007.