Meals and table behaviors: a study from urban consumers

Authors

DOI:

https://doi.org/10.17058/redes.v25i2.14858

Keywords:

Food. Food consumption. Meals. Eating habits. Human development.

Abstract

The aim of this study is to understand and analyze the eating habits and behaviors related to the structure of daily meals of urban consumers. The quantitative / qualitative methodology was built from a field research conducted with 43 consumers and pre-selected consumers according to their socioeconomic profile and place of residence, in Pato Branco/PR. The research instrument was a questionnaire, based on multiple choice questions, applied individually at each participant's home. A field observation diary was also used, recording the researcher's impressions from speeches and statements by the interlocutors. The results indicate that meals around the table symbolically represent an important practice as a family space, conversations, information exchange and dialogues that also serve as a form of sociability of the home group. In addition, shedding light on the structure of contemporary meals has made it possible to understand that the transformations of eating resulting from food modernity - evidenced by a movement of greater homogenization and individualization of food - are not limited solely to the reproduction of eating conditions in hegemonic contexts and agro-industrial interests.

Downloads

Download data is not yet available.

References

BALEM, T. A.; ALVES, E. O.; COELHO, J. C.; MELLO, A. L. P. As transformações alimentares na sociedade moderna: a colonização do alimento natural pelo alimento industrial. Revista Espacios, v. 38, n. 47, 2017.

BARBOSA, L. Comida e sociabilidades no prato do brasileiro. In: BARBOSA, L.; PORTILHO, F.; VELOSO, L (ORGs). Consumo: cosmologias e sociabilidades. Rio de Janeiro: Mauad X: Edur, 2009.

BARBOSA, L. Feijão com arroz e arroz com feijão: o Brasil no prato dos brasileiros. Horizontes Antropológicos. Porto Alegre, ano 13, n. 28, 2007, pp. 87-116.

BRASIL. Ministério da Saúde. Secretaria de Atenção à Saúde. Coordenação Geral da Política de Alimentação e Nutrição. Guia alimentar para a população brasileira. 2ª ed. Brasília/DF; Ministério da Saúde, 2014.

BAUMAN, Z. Vida para consumo: a transformação das pessoas em mercadorias. Tradução Carlos Alberto Medeiros. Rio de Janeiro: Jorge Zahar, 2008.

CANESQUI, A. M; GARCIA, R. W. Antropologia e Nutrição: um diálogo possível. Rio de Janeiro: Fiocruz, 2005.

CASCUDO, L. C. História da alimentação no Brasil, 4. Ed. São Paulo: Global, 2011.

CASTRO, L. A.; ABDALA, M. C. Televisão no momento das refeições. Horizonte Científico, v. 5, nº 2, 2011.

CHEUNG, T. L.; BATALHA, M. O.; LAMBERT, J. L. Comportamentos do consumidor de alimentos e suas maneiras de pensar a alimentação. In: CONTERATO, M. A.; NIEDERLE, P. A.; TRICHES, R. M.; MARQUES, F.C.; SCHULTZ, G. (Orgs.). Mercados e agricultura familiar: interfaces, conexões e conflitos. Porto Alegre: Via Sapiens. 2013, 358 pp. 99-113.

FISCHLER, C. El (h)omnívoro: el gusto, la cocina y el cuerpo. Barcelona: Anamgrama, 1995.

GIDDENS, A. As consequências da modernidade. São Paulo: Editora UNESP, 1991.

HIRATA, H.; KERGOAT, D. Novas configurações da divisão sexual do trabalho. Cadernos de pesquisa, v. 37, n. 132, p. 595-609, 2007.

IBGE. INSTITUTO BRASILEIRO DE GEOGRAFIA E ESTATÍSTICA. Pesquisa de orçamentos familiares (POF) 2008-2009: análise do consumo alimentar pessoal no Brasil. Rio de Janeiro: Instituto Brasileira de Geografia e Estatística, 2010.

MINTZ, S. W. Comida e antropologia: uma breve revisão. Revista Brasileira de Ciências Sociais. São Paulo, 2001, vol. 16, n. 47, pp. 31-41.

PANIGASSI, G., et al. Intra-family food insecurity and profile of food consumption. Revista de Nutrição. Campinas, SP, vol. 21, jul./ago., 2008, p 135-144.

POF. Pesquisa de Orçamentos Familiares. Instituto Brasileiro de Geografia e Estatística. Retirado de: https://agenciadenoticias.ibge.gov.br/agencia-sala-de-imprensa/2013-agencia-de-noticias/releases/27298-pof-2017-2018-alimentos-frescos-e-preparacoes-culinarias-predominam-no-padrao-alimentar-nacional?fbclid=IwAR0C0kJVS5RLG0uGPFiDy-0s8CRR14gNuFn2NZJ91NneS6aA1-Y949RNw5k Acesso em 15 abr. 2020.

POULAIN, J. P. Sociologias da alimentação: os comedores e o espaço social alimentar. Tradução de Rossana Pacheco da Costa Proença. 2ª. ed. Florianópolis: Editora da UFSC, 2013.

SEN, A. Poverty and famines: an essay on entitlement and deprivation. Oxford University Press Inc: New York, International Labour Organisation, 1981.

SIMMEL, G. Sociologia da refeição. Estudos Históricos, Rio de Janeiro, nº 33, pp. 159-166, 2004.

WOORTMANN, K. Hábitos e ideologias alimentares em grupos sociais de baixa renda: relatório final. Série Antropologia. Brasília, 1978, n. 20, pp. 1- 114.

Published

2020-05-25

How to Cite

Gazolla, M., & Viecelli, P. C. (2020). Meals and table behaviors: a study from urban consumers. Redes , 25(2), 482-505. https://doi.org/10.17058/redes.v25i2.14858

Issue

Section

Food supply facing contemporary challenges