Food activism and political consumerism – Two generations of food activism in Brazil

Authors

  • Fátima Portilho CPDA - Programa de Pós-Graduação de Ciências Sociais em Desenvolvimento, Agricultura e Sociedade UFRRJ - Universidade Federal Rural do Rio de Janeiro https://orcid.org/0000-0003-4780-9547

DOI:

https://doi.org/10.17058/redes.v25i2.15088

Keywords:

Food activism. Political consumerism. Politicization of consumption. Latin America.

Abstract

The article addresses food activism, proposing to characterize it, in the Brazilian context, in two generations. The first is related to the politicization of food. Their main features are actions in the institutional sphere and the predominance of ethic criticism. The second is related to the politicization of eaten. It brings new themes, actors and strategy, besides a convergence between ethic and aesthetic criticisms. Then, the article discusses the relation between food activism and political consumerism, pointing to some limitations in the researchers and presenting data that indicate two specificities in the way political consumerism has been incorporated by food activisms in Latin America. Although present in these activisms’ repertoires, political consumerism does not seem their main strategy. These movements concentrate their actions in strengthen the state regulatory power and fostering public policy, besides efforts to not neglect the ethic aspect. At the end, the article points to the Social Practice Theory as the most promising research line to addresses food political consumerism.

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Author Biography

Fátima Portilho, CPDA - Programa de Pós-Graduação de Ciências Sociais em Desenvolvimento, Agricultura e Sociedade UFRRJ - Universidade Federal Rural do Rio de Janeiro

Professora Associada II do CPDA (Programa de Pós-Graduação de Ciências Sociais em Desenvolvimento, Agricultura e Sociedade). Foi Coordenadora deste programa no período de agosto de 2014 a julho de 2016 e atualmente é Coordenadora-Adjunta (abril de 2020 a março de 2021). Foi membro da Diretoria da Anppas (Associação Nacional de Pós-Graduação e Pesquisa em Ambiente e Sociedade) no período de 2017-2019. Doutora em Ciências Sociais pela UNICAMP (2003), com Doutorado Sandwich na Oxford University (2002). Mestre em Psicossociologia das Comunidades e Ecologia Social pelo Programa EICOS/UFRJ (1997). Atuou como Professora Visitante na Universidade Estadual de Santa Cruz (UESC - Ilhéus/BA) e na Universidad Nacional del Sur (UNS - Bahia Blanca/Argentina), e como Visiting Scholar na Wageningen University (Holanda). Suas áreas de interesse são Sociologia Ambiental, Sociologia do Consumo, Sociologia da Alimentação e Teorias das Práticas. Como docente, vem ministrando disciplinas nas áreas de Teorias Sociais Contemporâneas, Sociologia do Consumo e Sociologia da Alimentação. Como pesquisadora, vem desenvolvendo pesquisas sobre processos de ambientalização e politização do consumo e da vida cotidiana, consumo político, consumo alimentar, ativismo alimentar, práticas sociais, cultura política e movimentos sociais (ambientalismos, movimentos de consumidores e movimentos alimentares). É uma das líderes do Grupo de Estudos do Consumo e membro do Núcleo de Pesquisa Mercados, Redes e Valores, ambos registrados no CNPq. Autora do livro "Sustentabilidade ambiental, consumo e cidadania" (Cortez, 2010 - 2a Edição) e organizadora, junto com Lívia Barbosa e Letícia Veloso, do livro "Consumo: cosmologias e sociabilidades" (Mauad/EDUR, 2009), além de artigos em livros e periódicos nacionais e internacionais.

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Published

2020-05-25

How to Cite

Portilho, F. (2020). Food activism and political consumerism – Two generations of food activism in Brazil. Redes , 25(2), 411-432. https://doi.org/10.17058/redes.v25i2.15088

Issue

Section

Food supply facing contemporary challenges