Opportunities and Constraints for Protection by Procedure Indication for Conquista Victory-BA Handmade Biscuits

Authors

DOI:

https://doi.org/10.17058/redes.v25i0.15115

Keywords:

Geographical Indication. Indication of Origin. Cookies of Vitoria da Conquista. Local Development.

Abstract

The cookies produced in the region of Vitória da Conquista, in Bahia, is one of the regional products that shows notoriety and may be subject to protection by Geographical Indication. The product is the fruit of local tradition, whose know-how has been passed on from generation to generation for approximately a century. This product has been seen since 2005 by the governance system of the Brazilian Micro and Small Business Support Service (SEBRAE) as an opportunity for business creation and promotion in the region. The present work aims to analyze the main obstacles and opportunities for the registration of protection by Indication of Origin (IP) for the cookies from Vitória da Conquista, as well as to suggest promotion strategies. To this end, a qualitative, descriptive, exploratory approach was used as a methodology, with documentary research and content analysis, in addition to technical visits to biscuit producers and the Brazilian Micro and Small Business Support Service. The methodology used to support this study was that of the virtuous circle of quality linked to the origin developed by the United Nations Food and Agriculture Organization. The results showed that the cookies from Vitória da Conquista have the potential to register the Indication of Origin and offer numerous benefits and opportunities for the region. However, several obstacles to its promotion were detected, with emphasis on: the lack of an entity that groups producers and traders and lack of specific public policies for GI, among others. Strategies have been suggested that can contribute to the promotion and its development.

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Author Biographies

Núbia Moura Ribeiro, Instituto Federal da Bahia - IFBA

Doutora e mestre em Química pela Universidade Federal do Rio de Janeiro. É Professora Permanente de Doutorado em Difusão de Conhecimento (IFBA, LNCC, SENAI-CIMATEC, UEFS, UNEB e UFBA) e Mestrado em Propriedade Intelectual e Transferência de Tecnologia para Inovação - PROFNIT (IFBA). Foi Diretor do Campus São Francisco do Condado da UNILAB, Reitor de Pesquisa e Cartel-Gardênia do IFBA, Coordenador da Câmara Interdisciplinar de Apoio à Pesquisa do Estado da Bahia, Brasil

Marta Aparecida Rodrigues de Oliveira, Instituto Federal da Bahia - IFBA

Mestre em Propriedade Intelectual e Transferência de Tecnologia para Inovação (PROFNIT) - IFBA. Graduada em Urbanismo pela Universidade do Estado da Bahia. Tecnólogo em gestão do Instituto Federal da Bahia – IFBA

Marcelo Santana Silva, Instituto Federal da Bahia - IFBA

Pós-Doutor pelo Programa de Pós-Graduação em Engenharia Industrial - PEI (UFBA) onde foi bolsista (PDJ/CNPq). Doutor em Energia e Ambiente (UFBA), Mestre em Regulação da Indústria de Energia (UNIFACS) e Economista pela Universidade Estadual de Santa Cruz (UESC). Pesquisador e professor do Instituto Federal da Bahia (IFBA) É Docente do Mestrado em Propriedade Intelectual e Transferência de Tecnologia para a Inovação - PROFNIT (IFBA). Membro do Comitê Institucional de Propriedade Intelectual, Transferência de Tecnologia e Inovação do IFBA

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Published

2020-12-18

How to Cite

Ribeiro, N. M., de Oliveira, M. A. R., & Silva, M. S. (2020). Opportunities and Constraints for Protection by Procedure Indication for Conquista Victory-BA Handmade Biscuits. Redes , 25, 2592-2615. https://doi.org/10.17058/redes.v25i0.15115