The dimensions of the agroecological knowledge: the experience of family farmers settled in Viamão, RS

Authors

DOI:

https://doi.org/10.17058/redes.v25i1.14685

Keywords:

Knowledge construction. Agroecology. Land reform. Family farmers

Abstract

Agroecology has been debated internationally as a reference for building more sustainable food systems, becoming the focus of research centers and development agencies. However, it is important to consider that the agroecological transition requires a process of knowledge construction by the social actors involve with it. This article aims to present and discuss the dimensions of agroecological knowledge experienced by family farmers living at Filhos de Sepé Settlement at Viamão, Rio Grande do Sul State. The data are the result of a qualitative research and have a relational approach to knowledge as it´s analytical framework, understanding knowledge as the result of an integral and dynamic process of the interaction of beings in the world. Through participant observation, interviews and the collaborative construction of illustrations, we were able to identify three dimensions by which farmers build their agroecological knowledge: lavoura, corre and habitar. These dimensions interpose and intertwine in the daily lives of the farmers, creating a series of interfaces and contributing to their productive and reproductive activities. The results demonstrate a complex, multidisciplinary and heterogeneous knowledge process that emerges from the practical experience of farmer's engagement within the world, breaking with classic dichotomies around nature-society and prescriptive agriculture. The current agricultural context requires multifaceted family farmers, where crop management skills are only one of the functions performed, provoking the need for different learning to be developed. The exchange of knowledge is highly relevant, whether among peers, technicians, researchers or even non-humans with whom they interact daily.

Downloads

Download data is not yet available.

References

ASSOCIAÇÃO BRASILEIRA DE AGROECOLOGIA - ABA. Construção do Conhecimento Agroecológico. Brasília: ABA, 2007.

BASSI, J.B.; COELHO DE SOUZA, G.& KUBO, R.R. Etnoecologia contemporânea e interdisciplinaridade: contribuições da antropologia ecológica de Tim Ingold. In: Anais do IV Encontro da Rede de Estudos Rurais: Mundo rural, políticas públicas, instituições e atores em reconhecimento político. Curitiba/PR: UFPR, 2010.

BERKES, F. “Sistemas Sociais, Sistemas Ecológicos e Direitos de Apropriação de Recursos Naturais”. In VIEIRA, P.F.; BERKES, F.; SEIXAS, C.S. Gestão Integrada e Participativa de Recursos Naturais: Conceitos, Métodos e Experiências. Florianópolis: Secco/APED, 2005.

BRACAGIOLI, A. Desenvolvimento e envolvimento da agricultura no sul do Brasil: abordagem crítica do processo de desenvolvimento. Encontro Nacional de Agroecologia. Anais. Rio de Janeiro: AS-PTA, 2003. p. 33-35

CANUTO, J.C. Reflexões sobre o estado da arte do conhecimento agroecológico. In: SEMINÁRIO INTERNACIONAL SOBRE AGROECOLOGIA, 9., 2008, Porto Alegre. Palestra. Porto Alegre: Aba, 2008. p. 1 - 9. Disponível em: <http://www.cisguanabara.unicamp.br/redeAgroecologia/arquivos/biblAgroecologia/reflexoesestadodaarte.pdf>. Acesso em: 2 fev. 2013.

CANUTO, João Carlos. Agroecologia: princípios e estratégias para o desenho de agroecossistemas sustentáveis. Redes (Santa Cruz do Sul. Online), Santa Cruz do Sul, v. 22, n. 2, p. 137-151, abr. 2017. Disponível em: <https://online.unisc.br/seer/index.php/redes/article/view/9351>. Acesso em: 28 nov. 2019.

CARMO, M.S. COMITRE, V.; FAGUNDES, G. TERMO DE REFERÊNCIA: AGROECOLOGIA E TRANSIÇÃO AGROECOLÓGICA. Campinas: Rede de Agroecologia da Unicamp, 2012. 13 p. Disponível em: <http://www.cisguanabara.unicamp.br/redeAgroecologia/arquivos/biblAgroecologia/termodereferencia.pdf>. Acesso em: 29 out. 2012.

CARON, P. et al. Food systems for sustainable development: proposals for a profound four-part transformation. Agronomy for Sustainable Development, v. 38, n. 41, p. 1-12, Aug. 2018.

COTRIM, D.S.; DAL SOGLIO, F.K.. Construção do Conhecimento Agroecológico: Problematizando a noção. Revista Brasileira de Agroecologia, v. 11, n. 3, Sep. 2016. Disponível em: <http://revistas.aba-agroecologia.org.br/index.php/rbagroecologia/article/view/16772>. Acesso em: 28 nov. 2019.

DIEL, R. Gestão racional de recursos naturais de uso comum: recursos hídricos em produção de arroz irrigado no assentamento Filhos de Sepé – Viamão/RS. 2011. 84 f. Dissertação (Mestre) - Curso do Programa de Pós-graduação em Agroecossistemas, Departamento do Centro de Ciências Agrárias, Universidade Federal de Santa Catarina, Florianópolis, 2011.

DIEGUES, Antônio Carlos. O mito moderno da natureza intocada. São Paulo: NUPAUB – Universidade de São Paulo, 1994.

GLIESSMAN, S. R. Agroecologia: processos ecológicos em agricultura sustentável. 4. ed. Porto Alegre: Editora da UFRGS, 2009.

GUTIÉRREZ, L.A.L. agroecologia e desenvolvimento de assentamentos de reforma agrária: ação coletiva e sistemas locais de conhecimento e inovação na Região Metropolitana de Porto Alegre. 2012. 407 f. Tese (Doutorado) - Curso de Ciências Humanas, Departamento decentro de Filosofia e Ciências Humanas, Universidade Federal de Santa Catarina, Florianópolis, 2012.

HARDIN, Garrett. The Tragedy of the Commons. Science, 162: 1243-1248, 1968.

HEIDEGGER, M. Ser e tempo. Petrópolis – RJ: Vozes, 2000.

HIGH LEVEL PANEL OF EXPERTS ON FOOD SECURITY AND NUTRITION OF THE COMMITTEE ON WORLD FOOD SECURITY – HLPE Agroecological and other innovative approaches for sustainable agriculture and food systems that enhance food security and nutrition. Rome: HPE, 2019.

INFINDHA. Plano de Consolidação do Projeto de Assentamento Viamão. Porto Alegre, 2004.

INGOLD, T. The Perception of the Environment: Essays in Livelihood, Dwelling and Skill. London: Routledge, 2000.

INSTITUTO DE PESQUISA ECONÔMICA APLICADA – IPEA. Relatório da II Pesquisa Nacional sobre a Educação na Reforma Agrária. Brasília: IPEA, 2015.

INTERNATIONAL PANEL OF EXPERTS ON SUSTAINABLE FOOD SYSTEMS - IPES-Food. From uniformity to diversity: a paradigm shift from industrial agriculture to diversifed agroecological systems. Brussels: IPES-Food, 2016.

MERLEAU-PONTY, M. Fenomenologia da percepção. São Paulo: Martins Fontes, 1999.

MOLINA, M.G. Introduccion a la Agroecologia. Madrid: Sociedade Española de Agricultura Ecológica (SEAE), 2011.

NÓBREGA, T. P. Corpo, percepção e conhecimento em Merleau-Ponty. Estud. psicol., Natal, v. 13, n. 2, p. 141-148, Ago. 2008.

NOGAARD, R.B.. The Episteomology Basis of Agroecology. In: MIGUEL, Altieri. Agroecology: The Scientific Basis of Alternative Agriculture. Boulder: Westview Press, 1987.

PARANHOS, M.G. F.; SILVEIRA, L.M.; NOGUEIRA, F. A trajetória da Rede Ater Nordeste: construindo conhecimento agroecológico pelo Nordeste brasileiro. Construção do Conhecimento Agroecológico: Novos Papéis, Novas Identidades, Brasília, n. , p.58-70, jul. 2007.

PETERSEN, P. et al. A construção de uma ciência a serviço do campesinato. In: PETERSEN, P.; In: Construção do Conhecimento Agroecológico: Novos Papéis, Novas Identidades, Brasília: Articulação Nacional da Agroecologia, 2007.

PETERSEN, P. Agricultura familiar camponesa na construção do futuro. Rio de Janeiro: AS-PTA, 2009.

PLOEG, J.D.. Sete teses sobre a agricultura camponesa. In: PETERSEN, P. Agricultura Familiar Camponesa Na Construção do Futuro, Rio de Janeiro: AS-PTA, 2009.

POLANYI, M. The tacit dimension. Garden City, NY, 1966.

PRIMAVESI, A. Agroecologia e manejo do solo. Agriculturas , v. 5; n. 3; set. 2008.

SABOURIN, E. Sociedades e organizações camponesas: uma leitura através da reciprocidade. Porto Alegre: UFRGS, 2011.

SANTILLI, Juliana. SOCIOAMBIENTALISMO E NOVOS DIREITOS:proteção jurídica à diversidade biológica e cultural. São Paulo: Peirópolis, 2005.

SEMA. Comitê de Gerenciamento da Bacia Hidrográfica do Rio Gravataí. Comitês De Gerenciamento De Bacia Hidrográfica, Porto Alegre, 27 set.. 2012. Disponível em: <http://www.sema.rs.gov.br/conteudo.asp?cod_menu=295>. Acesso em: 21 dez. 2012.

SEVILLA-GUZMÁN, E. A perspectiva sociológica em Agroecologia: uma sistematização de seus métodos e técnicas. Agroecologia e Desenvolvimento Rural Sustentável, Porto Alegre, v. 3, n. 1, p.18-28, mar. 2002.

WEITZMAN, R. Construção participativa de um modelo de formação de educadores(as) comunitários(as) em segurança alimentar e nutricional e agricultura urbana. PETERSEN, P.; (org.) In: Construção do Conhecimento Agroecológico: Novos Papéis, Novas Identidades, Brasília: Articulação Nacional da Agroecologia. , p.196-217, jul. 2007.

WEZEL, A., BELLON, S., DORÉ, T. ; FRANCIS, C.; VALLOD, D.; DAVID, C. Agroecology as a science, a movement and a practice: a review. Agronomy for Sustainable Development. , v. 29, n. 503, p. 2-13, Dec. 2009.

Published

2020-01-10

How to Cite

Preiss, P. V. (2020). The dimensions of the agroecological knowledge: the experience of family farmers settled in Viamão, RS. Redes , 25(1), 104-134. https://doi.org/10.17058/redes.v25i1.14685

Issue

Section

Knowledge Generation and Innovation in Family Farming