The construction of a rural development territory: specific territorial resources and assets

Authors

DOI:

https://doi.org/10.17058/redes.v24i3.14118

Keywords:

Territorial Development. Basket of territorial goods and services. Territorial resources.

Abstract

This article aims to identify the specific resources and territorial assets of the Santa Catarina Sierra that may constitute a composite offer in the process of forming a Basket of Territorial Goods and Services (CBST). To this end, we start from the reality of the territory of the Santa Catarina Mountains, especially with regard to a preliminary survey of these types of resources and territorial assets, capable of catalyzing developmental actions that deviate from the hegemonic productivist model. This approach emphasizes the importance in the territorial development processes of the articulation between different initiatives of valorization of specific products and services. Through bibliographic and documentary research, as well as fieldwork in Serra Catarinense, this research points out that the CBST approach presents itself as an innovative theoretical-methodological approach to the understanding of new definitions and resignifications of development actions in rural spaces. in Brazil. In the empirical context analyzed, in addition to the initiatives of creation of Geographical Indications (GI) for artisan serrano cheese, apple, wines of altitude and melato honey, rural tourism highlights the potential of the territory in the development of initiatives that consolidate a CBST.

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Author Biographies

Ademir Antonio Cazella, Universidade Federal de Santa Catarina, Florianópolis, SC.

Graduação em Agronomia pela UFSC. Doutor em Ordenamento Territorial pelo Centre d'Etudes Supérieures d'Aménagement -Tours/França. É professor titular do Programa de Pós-Graduação em Agroecossistemas da Universidade Federal de Santa Catarina (PGA/UFSC).

Leandro Guimarães Nunes de Paula, Universidade Federal de Santa Catarina, Florianópolis, SC.

Graduação em Agronomia pela Universidade Federal de Uberlândia. Mestrando, na área de Desenvolvimento Rural Sustentável, pelo Programa de Pós-graduação em Agroecossistemas, na Universidade Federal de Santa Catarina (UFSC) e pesquisador do Laboratório de Estudos da Multifuncionalidade Agrícola e do Território (LEMATE).

Monique Medeiros, Universidade Federal do Pará, Belém, PA.

Graduação em Agronomia pela Universidade Estadual Paulista "Júlio de Mesquita Filho" (Unesp). Doutora em Agroecossistemas, na área de Desenvolvimento Rural Sustentável, pela Universidade Federal de Santa Catarina (UFSC/PPGA). Professora Adjunta na Universidade Federal do Pará (UFPA), atuando junto à Faculdade de Agronomia (FAGRO) do Campus Universitário do Tocantins-Cametá, na qual também exerce a função de Coordenadora de Pesquisa e Pós-Graduação. Colaboradora no Programa de Pós Graduação em Agriculturas Amazônicas (PPGAA/UFPA).

Valério Alécio Turnes, Universidade do Estado de Santa Catarina, Florianópolis - SC

Graduação em Agronomia pela Universidade Federal de Santa Catarina e doutorado em Engenharia de Produção pela Universidade Federal de Santa Catarina. Professor Adjunto do Centro de Ciências da Administração e Ciências Sócio-econômicas da Universidade do Estado de Santa Catarina (ESAG/UDESC).

Published

2019-09-03

How to Cite

Cazella, A. A., de Paula, L. G. N., Medeiros, M., & Turnes, V. A. (2019). The construction of a rural development territory: specific territorial resources and assets. Redes , 24(3), 49-74. https://doi.org/10.17058/redes.v24i3.14118

Issue

Section

Rural and urban (re) configurations in food and the territorial perspective